Web Cross

Hoe kan ik mijn data beter beveiligen?

Geplaatst op

Data goed beveiligen is vanwege de waarde ervan zeer belangrijk. Door de groeiende rol van informatietechnologie (IT) is een stevige grip op IT van groot belang geworden. We kijken in dit artikel daarom met name naar IT beveiliging.

De waarde van data

Bedrijven vertrouwen steeds meer op data bij het nemen van beslissingen. Denk bijvoorbeeld maar aan datamining. Daarvoor worden grote hoeveelheden data verzameld, om daar met allerlei algoritmes informatie uit te halen en daarmee betere beslissingen te nemen. Die beslissingen zijn vaak van strategisch belang voor een bedrijf en hebben dus een grote importantie. Het verzamelen van data die betrouwbaar is, staat daarbij aan de basis. Op de verzameling gaan we hier echter niet in. Het mag echter duidelijk zijn dat als de data onbetrouwbaar is, de beslissingen dat ook zullen zijn. Klik hier.

Het belang van IT

De IT wordt steeds intensiever gebruikt voor de opslag, verwerking en transport van data. Dan praten we over apparatuur als servers, laptops, routers en dergelijke. Maar we dienen ook te kijken naar voorzieningen die we gebruiken en waar we minder grip op hebben, zoals het internet en clouddiensten. Vanwege de grote waarde van data dienen we met grote zorg te kijken naar de beveiliging van IT.

Waarom data beveiligen

We hebben het al gehad over de grote waarde van betrouwbare data. Het is ongewenst dat daar mensen bij kunnen komen, die daarvoor niet zijn geautoriseerd. Dat betekent dat de toegang daarom dient te worden beveiligd. Dat geldt niet alleen tegen kwaadwillenden, maar ook tegen mensen die geen slechte bedoelingen hebben, zoals eigen medewerkers. Data kan daardoor (onbedoeld) worden veranderd, toegevoegd of verwijderd, en zo onbetrouwbaar worden. Maar kwaadwillenden kunnen ook data kopiëren en voor eigen doeleinden gebruiken. Een bedrijf wordt nog eens extra in verlegenheid gebracht als het dan gaat om privacygevoelige gegevens.

Bron: https://gripopit.nl/it-specialist/it-dienstverlening/

Encryptie

Bij de beveiliging van data kan encryptie, oftewel vercijfering, worden toegepast. Daarvoor worden sleutels gebruikt, die geheim en zelfs openbaar kunnen zijn. Encryptie wordt al heel lang gebruikt door onder meer banken, maar wordt steeds meer gemeengoed. Met encryptie kan er niet alleen voor worden gezorgd dat data zonder sleutel niet meer geïnterpreteerd kan worden, maar ook dat gecontroleerd kan worden of data onveranderd en compleet zijn. Tenslotte kan met encryptie de authenticiteit van data worden gecontroleerd. Als data door een bepaald bedrijf zouden zijn verstuurd en dat heeft daarbij een bepaalde vorm van encryptie met geheime sleutel gebruikt, dan kan met een openbare sleutel bij ontvangst worden nagegaan of dat inderdaad zo is. Dat kan zelfs zover gaan, dat dat bedrijf de verzending niet kan ontkennen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden