Het is logisch om deze blog te beginnen met de vraag: wat is erp? Veel ondernemers zijn nog niet op de hoogte van dit efficiënte systeem. In deze blog geven we je uitleg wat ERP is en wat je er als ondernemer aan hebt. Ontdek alle voordelen!

Problemen met verschillende systemen

Veel bedrijven werken met verschillende systemen en dat zorgt vaak voor problemen en inefficiëntie. De grootste problemen ontstaan vanwege de verschillen tussen de programma’s. Data kan soms niet goed overgezet worden van het ene programma naar het andere. Het gevaar van datacorruptie sluipt je bedrijf binnen, want meerdere databases en systemen zorgen voor dubbele, incomplete, achterhaalde en ronduit foutieve data. Ook op het gebied van de bedrijfsvoering loeren er gevaren wanneer verschillende afdelingen werken met meerdere systemen die niet goed op elkaar aansluiten.

ERP als oplossing

De slimme ontwikkelaars van ERP (enterprise resource planning) hebben het mogelijk gemaakt om verschillende afdelingen in een systeem te integreren. Elke afdeling heeft een eigen module, waarin speciaal voor deze afdeling een aantal opties gemaakt zijn. Het voordeel van modules voor verschillende afdelingen die in een systeem geïntegreerd zijn, is dat er op deze manier geen dubbele of incomplete data kan ontstaan, zoals het geval is wanneer er binnen een bedrijf meerdere systemen gebruikt worden. Elke module haalt zijn data uit de centrale database van het ERP systeem en elke module schrijft de data (als de module de rechten heeft om data te schrijven) naar de centrale database.

Hoe werkt het ERP systeem in de praktijk?

Om het ERP systeem goed te begrijpen is een cursus of introductie nodig. Deze is op de werkplek te eenvoudig in de praktijk te geven. ERP werkt zo goed vanwege de eenvoud. Hoe loopt een bedrijfsproces via een ERP systeem? Hiervan een kort voorbeeld:

De verkoopafdeling schiet een offerte in -> de zaken (bijvoorbeeld lampen) worden geleverd -> de inkoopafdeling krijgt na een X aantal leveringen een melding dat er een nieuwe voorraad aangekocht moet worden. Dit is een voorbeeld van een bedrijfsproces dat automatisch met een ERP systeem geregeld kan worden.

Kosten besparen

Het is mogelijk om met een ERP systeem kosten te besparen, met name die liggen op het gebied van fout herstel. Verschillende systemen gebruiken binnen je bedrijf zorgt voor datacorruptie en dat kan weer leiden tot offertes die niet succesvol ingeschoten kunnen worden. Ook het niet tijdig kunnen leveren vanwege een voorraadtekort (vanwege een slechte communicatie tussen inkoop en verkoop) kan een reden zijn dat een klant bij de concurrent gaat kijken en niet koopt bij jouw bedrijf. Voorkom problemen binnen de verschillende bedrijfsprocessen door in te zetten op de efficiëntie van het ERP systeem.